12 Temmuz 2013 Cuma

Göz kanlanması, gözün normalden daha fazla kırmızı, kızarık görünmesidir. Gözün beyaz yüzünde hem sklera denilen beyaz madde ve onu örten ince şeffaf bir tabaka olan konjonktiva vardır. Bunların da kendini besleyen hem yüzeyde hem de derinde ince kılcal damarları vardır. Gözün kanlanması da işte bu kılcal damarların normalden fazla genişleyerek daha belirgin hale gelmesidir. Karıştırılmaması gereken şey; gözdeki bu kılcal damarlar çatlayabilir, belli bir tahrişten olabilir ya da yüksek tansiyondan olabilir... O zaman o alanda ciddi bir kıpkırmızı daha koyu renkli ve yaygın bir kızarık görürüz. Buna konjonktiva altında kanama denir ki bu ikisini birbiriyle karıştırmamak gerekir.

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Kataraktın muhtelif çeşitleri vardır. Katarkt başladıktan sonra süratle ilerleyen cinsleri var ve yıllarca yavaş yavaş ilerleyen bir türleri var. Perdeli görme veya puslu görme ile ifade edilen kataraktta, bu perdeli görme gittikçe artmaya başlar. Bazen aylar içerisinde çok fazla artabilir. Bazı şekilleri vardır ki birkaç ayda görmenizi tamamen bozar. Ama bazı türleri de vardır ki uzun süre içerisinde, 3-5 yıl içerisinde görmenizi bozar. Bu tamaman kataraktın türüne göre, yapısına göre değişebilir. Normalde 50 yaşını geçmiş hastalar yakını göremezler. Yakın için kısa gözlükler kullanırlar. Fakat bir müddet sonra hasta yakını gözlüksüz görmeye başladığını farketmeye başlar. Ve hasta son derece sevinir. Der ki; "Ben görmüyordum, şimdi yakını artık görebiliyorum." Bu, hasta için bir gençlik göstergesidir. Ve hasta gençleştiğini, gözünün iyileştiğini artık gözünün etrafı daha net gördüğünü etrafındakilere söylemeye başlar. Göz uzmanları bu duruma "ikinci bahar" da diyorlar. Fakat maalesef bu ikinci bahar çok uzun sürmez. Kataraktın başlamasının ifadesel şeklidir bu. Takriben 6 ay, 1 sene.. Bazen 2 sene sürer.. Hem uzak, hem de yakın görmesini kaybeder. Ve katarkt tedavi edilmesi gereken bir sınıra gelir.

Şunlar ilginizi çekebilir: 
Katarakt Nedir?
Kataraktın Belirtileri Nelerdir? 
Çocuklarda (Doğumsal) Göz Kataraktı ve Tedavi Süreci 

Sonradan sahip olunan kataraktlar kimi zaman avantaj sağlayabilir. Çünkü ameliyat olmak için oldukça fazla zamanınız olabilir. Fakat doğumsal kataraktlarda bir an önce ameliyatın yapılması gerekiyor. Çünkü görmenin gelişmesi, ilerlemesi için gözün ışığı ve objeleri görmesi gerekiyor. Işık ve ve objeleri görmeyen bir gözde görme gelişmiyorsa, ameliyat yapsanız bile çocuğun görmesi çok düşük kalabiliyor. O yüzden erken teşhis, doğumsal kataraktta çok önemlidir. Erken teşhis için çocuk hekimleri, çocuk doğar doğmaz çocuğun göz reflelerine bir ışık ile(el feneri de olabilir) bakarlarsa, yaptıkları bu işlem erken teşhis için yeterli olacaktır. Eğer doğum böyle bir ortamda olmamışsa, bir çocuk hekimi muayene edememişse anne ve baba da çocuğun gözbebeklerine dikkat ederek gözbebeğinde bir beyazlığın olup olmadığını görebilirler. Çocuk etrafına ilgisiz olur, etrafına bakmaz ve ışıkları takip etmezse, yine de bir katarakttan şüphelenilmelidir. Birincisi; demek ki doğumsal kataraktın öncelikle teşhisi gerekiyor.  İkincisi; bu iş uzman bir merkezde yapılması gerekiyor, bunun takip etme tedavisinin sağlam olması için. Herhangi bir göz hekiminin yapabileceği ve takip edebileceği bir durum değildir. Çünkü bir ekip çalışması gerektiriyor. Ameliyata özellik arzediyor ve özellikle tecrübe gerekiyor. Çocuğun gözü çok küçük olduğu için ameliyat sırasında yapılan çok küçük bir hata dahi, çocuğa büyük olarak yansıyor.

İki yaşından küçük çocuklara göz merceği konulamıyor. Bu konu tartışmalı olmakla beraber dünyada genel kabul olmuş olan şey; iki yaşından küçük çocuklara göz merceği konulmamasıdır. Eğer çocuk iki yaşından küçük ve kataratklı ise, yapılması gereken şey göz kataraktlı göz merceğini alıp bunun karşılığında çocuk hemen rehavilite edilmek zorundadır. Yani 30 numara gözlük verileceksiniz çocuğa. Ve bu gözlüğü her 3 ayda bir değiştireceksiniz. Çünkü her 3 ayda bir çocuğun göz numarası değişiyor. Veya çocuğa 30 numaralı kontakt lens takacaksınız.(fakat bunu tavsiye etmem, kendi kişisel fikrimdir). Ailesi kontakt lensin nasıl takılıp, çıkarılacağını öğrenmek zorundadır. Ve her 3 ayda bir kontakt lensin numarasını değiştireceksiniz. Bu şekilde çocuğu 4-5 yaşına kadar takip ettikten sonra 2. bir ameliyat ile çocuğun gözüne göziçi lensini yerleştirileceksiniz. Buradan da anlaşılacağı gibi bu iş için uzun bir tedavi süresi ve ekip çalışması gerekiyor. Başarılı bir tedavi süresinden sonra kataraktlı doğmuş bir çocuk iyi bir görmeye kavuştuğu halde eğer bu ekip çalışması iyi yapılamazsa, takip yapılamazsa, göz tansiyonu oluşabilir çocukta. Derin göz tembelliği gelişebilir. Ve çoğu kez de çocuk görme maalesef görme yeteneğini kaybeder. Bu yüzden ısrarla söylediğimiz şey; eğer doğumsal kataraktlı bir çocuğunuz varsa lütfen tedavisini ciddiye alın ve uzman kişiler ile tedaviyi sürdürün..

Şunlar ilginizi çekebilir: 
Katarakt Nedir?
Kataraktın Belirtileri Nelerdir?
Katarakt Tedavi Edilmezse Ne Olur?