Keratokonus hastalığında iki problem vardır. Birinci problem; hastanın görmesinin bozulmasıdır. Bu yüzden tedabi buna uygun olmak zorundadır. İkinci problem ise; hastalığın ilerleyici olmasıdır. Eğer ilerliyor ise hastalığın ilerlemesini durdurmak gerekiyor ve buna uygun yöntem kullanılmalıdır.
Bu yüzden bu hastalar ikiye ayrılır;
-Görmesi bozulmuş hastalar.
-Görmesi bozulmamış hastalar.(Halen görmesi gözlük ile son derece iyi olan hastalar)
Eğer hastanın görmesi iyiyse, bu hasta doktorlar tarafından çok iyi takip edilmelidir. Çünkü hastalığın ilerleyici tarafı var. İlerleme varsa bu ilerlemenin korneal cross-linking tedavisi ile durdurulma şansı vardır. Eğer hasta 25 yaşının altında ise ve korneası çok incelmişse, bozulmadaki ilerlemeyi görmeden dahi hastanın korneal cross-linking tedavisine ihtiyacı olabilir. Çünkü genç hastalarda bu hastalığın ilerleme potansiyeli oldukça yüksektir.
Eğer hastanın görmesi bozulmuşsa, önce bu görme bozukluğunu düzeltmek için tedavi yöntemleri düşünülmeli ve en uygun olanına karar verilmelidir. Bu yöntemlerden birincisi gözlüktür. Gözlüğe rağmen hala görme problemi yaşayan hastalar için ikinci izlenecek yöntem olan kontakt lenslerdir. Bugün kontakt lenste dünyada çok büyük teknolojiler kullanılıyor. Eskiden yumuşak lensler vardı, şuan sert lensler var. Sert lensler keratokonus için özel üretilmiştir. Şimdi ise en yeni teknoloji, hibrit denilen yumuşak ama keratokonusa uygun şekilde yapılmış, hastanın kullanımına son derece uygun olan lensler var. Eğer hasta kontakt lens kullanamıyor ise üçüntü tedavi yöntemi olan halka tedavisi uygulanır. Bugün hasta tedavisinde çok yeni teknolojiler kullanılıyor, bıçaksız teknolojiler. Ve elde edilen sonuçlar ise son derece başarılı. Ama bahsettiğimiz bu gözlük, kontakt lens ve halka tedavisi hastanın sadece görmesini değiştiren tedavi şekilleridir. Bu tedavileri olsalar dahi hastalar unutmamalılar ki hastalık hala ilerleyebilir. Dolayısı ile eğer hastanın görmesini kontakt lens ile, halka tedavisi ile düzeltilebilirse, bundan sonraki işlem "hastalık durdu mu?" kontrolüdür. Durmadıysa korneal cross-ling yöntemi ile ilerlemeyi durdurmak gerekmektedir. Bu tedavilerinin tamamının uygulanmasının söz konusu olabilmesi için en önemli kriter "erken tanı"dır. Çünkü korneal cross-link'te bir tedavi yapabilmek için kornea kalınlığı gerekiyor. Halka tedavisin de de aynı şekilde kornea kalınlığı gerekiyor. Bu nedenle hastalığın erken tanı ve teşhisi son derece önemlidir.
0 yorum:
Yorum Gönder