15 Haziran 2013 Cumartesi

Keratokonus hastalığı, gözün ön kısmının, yani korneanın öne doğru incelip sivrileşmesiyle giden ilerleyici bir hastalıktır. Genç hastalarda görülür ve görme kalitesini oldukça azaltarak gider. Bu hastalığın tedavisinde hastalığın durdurulması amaçlı ve aynı zamanda görmenin artırılması amaçlı iki tane tedavi yöntemi vardır. Bunlardan biri kornea içerisine halka yerleştirmek. Diğeri ise ultraviyole cross-link tedavisidir.

Kornea içerisi halka yerleştirme tedavisinde yapılan işlem şöyledir; korneanın öne doğru en çok sivrileştiği kısmı, yani keratonik kısmı merkez alınarak iki adet ring(halka) yerleştirilir. Bunun yaptığı şey; o sivrileşmiş olan kısmı düzleştirmesi, adeta bir kasnak gibi gerdirmesi ve aynı zamanda korneaya bir destek olarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmasıdır. Aynı zamanda hastanın görmesinde de artış olur. Çünkü svrilmiş kısım, kısmen düzleştirilmiş olur ve ışığın kırılması azalmış olur. 




Diğer yöntem korneaya ultraviyole tedavisi, yani korneal cross-link tedavisidir. Bu tedavide yapılan şey ise ultraviyole tedavisi ile korneanın güçlendirilmesidir. Korneayı oluşturan liflerin sıkılaştırılması, dolayısıyla korneanın daha fazla öne doğru incelip sivrileşmesinin yavaşlatılmasıdır.

Şunlar ilginizi çekebilir:
Keratokonus Hastalığının Belirtileri
Keratokonus Nedir?

0 yorum:

Yorum Gönder